WiadomośćZ Hell’s Kitchen do Malinowego Ogrodu
(Kategoria: Gdańsk Osowa - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
środa 07 września 2016 - 01:32:00


Z Hell’s Kitchen
do Malinowego Ogrodu


Znany z programu Hell’s Kitchen kucharz Damian Bańkowski, dołączył do ekipy restauracji Malinowy Ogród w Osowej. Razem z nowym szefem kuchni Krzysztofem Jesiołowskim, uczestnik "Piekielnej Kuchni" zaprasza na tradycyjne piątkowe bufety. Tym razem, już jesiennie polecamy jakże gorącą jeszcze i pachnącą latem kuchnię grecką, a także włoską, amerykańską, turecką i francuską.


Zatem na pokładzie restauracji Malinowy Ogród, witamy mistrzów kuchni Damiana Bańkowskiego i Krzysztofa Jesiołowskiego, który wprowadził nowatorskie dania w nowej wkładce. Wejdzie ona do menu od 26 września a w niej, znajdziemy między innymi Rydze w delikatnym sosie śmietanowym, Consomme z grzybów z lanymi kluska, Filet z okonia jeziornego z chutneyem śliwkowym, Kurczak z szałwią, kaparami i szynka parmeńską a wieńczy to deser parfait chałwowe z sosem mango i słonym karmelem.

Tymczasem zapraszamy na piątkowe, już październikowe bufety.


07.10.2016. KUCHNIA AMERYKAŃSKO – GRECKA

DANIA NA CIEPŁO:
Zupa z pieczonej papryki, Zupa z warzywna z serem halloumi, Chili con carne, Skrzydełka w miodzie, Kurczak w panierce chrupiącej, Fish & chips, Roladki greckie w liściach winogron, Musaka z mięsem, Cevapcici z sosem miętowym, Kurczak marynowany w jogurcie, Ziemniaki opiekane, Ryż pilaw z warzywami, Warzywa gotowane.

PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI:
Sałatka z kurczakiem i warzywami, Sałatka z czerwoną fasolą oraz śledziem, Sałatka z papryczką jalapeno, warzywami oraz pikantnym salami, Kuleczki wołowe z papryczką chili i sosem ogórkowym, Tortilla z grillowanymi warzywami, Roladka drobiowa z serem feta i szpinakiem, Ciasto filo z mięsem wieprzowo – wołowym, Wybór greckich i turecki serów oraz wędlin, Roladka z łosiem wędzonym i pastą serowa, Surówka colesław.

DESERY:
Ciasto migdałowe, Ciasto marchewkowe, Mus z kawałkami kaktusa, Tarty z owocami, Tort chałwowy, Ciasto z śliwkami, Mus z białej czekolady i chałwy, Tarta cytrynowa


14.10.2016. KUCHNIA WŁOSKA I AMERYKAŃSKA

DANIA NA CIEPŁO:
Krem z pomidorów z bazylią, , Krem ziemniaczany z serem cheddar, Żeberka w sosie bbq, Mini wołowe hamburgery, Kalmary w cieście , Fileciki drobiowe z szałwią i kaparami w sosie winno maślanym, Schab w panierce parmezanowej, Makaron z brokułami z serem gorgonzola, Lazania z sosem bolońskim, Gnocchi z rozmarynem, Warzywa z patelni z tymiankiem, Kalafior ramoneska z prażonymi migdałami, ziemniaki pieczone.

PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: sałatka z mozzarelli z pomidorkami cherry, sałatka z pieczonej papryki z serem kozim, sałatka z kaczką z sosem malinowy, deska włoskich wędlin, tapenada z oliwek na grzance, bruschetta z pomidorami, grzanki z pastą z wątróbki z serem grana padano, roladka drobiowa z pastą paprykową, łosoś pieczony z trawą cytrynową, tarta z boczkiem i serem cheddar.

DESERY:
tiramisu, pana cotta z malinami, ciastka z migdałami, ciasto biszkoptowe z owocami, shoty owocowe, sałatka owocowa z miętą. tarta czekoladowa, brownie z orzechami, mufinki z żurawiną.


21.10.2016. KUCHNIA TURECKA- FRANCUSKA

DANIA NA CIEPŁO:
Zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami wołowymi, Zupa cebulowa z grzankami Naleśniki zapiekane z szpinakiem i kozim serem, Pita z warzywami i kurczakiem, Ryżowe kulki z warzywami, Shoarma drobiowa, Duet łososia i dorsza z warzywami, Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, Wołowina po burgundzku, Szparagi w maśle duszone, Młode warzywa z wody, Ziemniaki pieczone z pleśniowymi serami.

PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem, Sałatka z pieczoną karkówką
z sosem curry, Sałatka nicejska, Rostbef z sałatami, lazurem i sosem vinaigrette, Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście francuskim, Vol-au-vent z pastą tuńczykową, Pâté z kurzymi wątróbkami w cieście francuskim, Wytrawna tarta ze szparagami, Pieczywo, konfitury, kofta z dipami, Papryka faszerowana mięsem, Terrina z białej ryby z grillowaną marchewką.

DESERY: Tarta czekoladowa, Shoty owocowe, Gruszki w syropie z pistacjami, Shoty owocowe, Sernik
z rodzynkami, Szarlotka na kruchym cieście, Ciastka francuskie z jabłkami, Tarta tatin, Tarta z gruszkami, Creme brulee, Mus czekoladowo kasztanowy, Owoce filetowane.




Źródło: Osowa 24 - Portal Mieszkańców > Osowa > Gdańsk > Trójmiasto
( http://www.osowa24.pl/news.php?extend.4266 )