Z Hell’s Kitchen do Malinowego Ogrodu |
Z Hell’s Kitchen do Malinowego Ogrodu Znany z programu Hell’s Kitchen kucharz Damian Bańkowski, dołączył do ekipy restauracji Malinowy Ogród w Osowej. Razem z nowym szefem kuchni Krzysztofem Jesiołowskim, uczestnik "Piekielnej Kuchni" zaprasza na tradycyjne piątkowe bufety. Tym razem, już jesiennie polecamy jakże gorącą jeszcze i pachnącą latem kuchnię grecką, a także włoską, amerykańską, turecką i francuską. Zatem na pokładzie restauracji Malinowy Ogród, witamy mistrzów kuchni Damiana Bańkowskiego i Krzysztofa Jesiołowskiego, który wprowadził nowatorskie dania w nowej wkładce. Wejdzie ona do menu od 26 września a w niej, znajdziemy między innymi Rydze w delikatnym sosie śmietanowym, Consomme z grzybów z lanymi kluska, Filet z okonia jeziornego z chutneyem śliwkowym, Kurczak z szałwią, kaparami i szynka parmeńską a wieńczy to deser parfait chałwowe z sosem mango i słonym karmelem. Tymczasem zapraszamy na piątkowe, już październikowe bufety. 07.10.2016. KUCHNIA AMERYKAŃSKO – GRECKA DANIA NA CIEPŁO: Zupa z pieczonej papryki, Zupa z warzywna z serem halloumi, Chili con carne, Skrzydełka w miodzie, Kurczak w panierce chrupiącej, Fish & chips, Roladki greckie w liściach winogron, Musaka z mięsem, Cevapcici z sosem miętowym, Kurczak marynowany w jogurcie, Ziemniaki opiekane, Ryż pilaw z warzywami, Warzywa gotowane. PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Sałatka z kurczakiem i warzywami, Sałatka z czerwoną fasolą oraz śledziem, Sałatka z papryczką jalapeno, warzywami oraz pikantnym salami, Kuleczki wołowe z papryczką chili i sosem ogórkowym, Tortilla z grillowanymi warzywami, Roladka drobiowa z serem feta i szpinakiem, Ciasto filo z mięsem wieprzowo – wołowym, Wybór greckich i turecki serów oraz wędlin, Roladka z łosiem wędzonym i pastą serowa, Surówka colesław. DESERY: Ciasto migdałowe, Ciasto marchewkowe, Mus z kawałkami kaktusa, Tarty z owocami, Tort chałwowy, Ciasto z śliwkami, Mus z białej czekolady i chałwy, Tarta cytrynowa 14.10.2016. KUCHNIA WŁOSKA I AMERYKAŃSKA DANIA NA CIEPŁO: Krem z pomidorów z bazylią, , Krem ziemniaczany z serem cheddar, Żeberka w sosie bbq, Mini wołowe hamburgery, Kalmary w cieście , Fileciki drobiowe z szałwią i kaparami w sosie winno maślanym, Schab w panierce parmezanowej, Makaron z brokułami z serem gorgonzola, Lazania z sosem bolońskim, Gnocchi z rozmarynem, Warzywa z patelni z tymiankiem, Kalafior ramoneska z prażonymi migdałami, ziemniaki pieczone. PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: sałatka z mozzarelli z pomidorkami cherry, sałatka z pieczonej papryki z serem kozim, sałatka z kaczką z sosem malinowy, deska włoskich wędlin, tapenada z oliwek na grzance, bruschetta z pomidorami, grzanki z pastą z wątróbki z serem grana padano, roladka drobiowa z pastą paprykową, łosoś pieczony z trawą cytrynową, tarta z boczkiem i serem cheddar. DESERY: tiramisu, pana cotta z malinami, ciastka z migdałami, ciasto biszkoptowe z owocami, shoty owocowe, sałatka owocowa z miętą. tarta czekoladowa, brownie z orzechami, mufinki z żurawiną. 21.10.2016. KUCHNIA TURECKA- FRANCUSKA DANIA NA CIEPŁO: Zupa z czerwonej soczewicy z klopsikami wołowymi, Zupa cebulowa z grzankami Naleśniki zapiekane z szpinakiem i kozim serem, Pita z warzywami i kurczakiem, Ryżowe kulki z warzywami, Shoarma drobiowa, Duet łososia i dorsza z warzywami, Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z warzywami, Wołowina po burgundzku, Szparagi w maśle duszone, Młode warzywa z wody, Ziemniaki pieczone z pleśniowymi serami. PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem, Sałatka z pieczoną karkówką z sosem curry, Sałatka nicejska, Rostbef z sałatami, lazurem i sosem vinaigrette, Łosoś pieczony ze szpinakiem w cieście francuskim, Vol-au-vent z pastą tuńczykową, Pâté z kurzymi wątróbkami w cieście francuskim, Wytrawna tarta ze szparagami, Pieczywo, konfitury, kofta z dipami, Papryka faszerowana mięsem, Terrina z białej ryby z grillowaną marchewką. DESERY: Tarta czekoladowa, Shoty owocowe, Gruszki w syropie z pistacjami, Shoty owocowe, Sernik z rodzynkami, Szarlotka na kruchym cieście, Ciastka francuskie z jabłkami, Tarta tatin, Tarta z gruszkami, Creme brulee, Mus czekoladowo kasztanowy, Owoce filetowane. |
|