WiadomośćPiątkowe bufety w Malinowym Ogrodzie
(Kategoria: Gdańsk Osowa - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
niedziela 24 lipca 2016 - 00:39:00


Piątkowe bufety
w Malinowym Ogrodzie


W restauracji Malinowy Ogród, nie ma wakacji. Co tydzień w ramach piątkowego bufetu (także w lipcu i sierpniu) serwujemy dania kuchni światowej w formie stołu szwedzkiego. Zawsze są przynajmniej dwie zupy, szereg dań na ciepło, przekąski, sałatki, ciasta własnego wypieku oraz różnego rodzaju desery. Ponadto w każdy piątek pobyt Państwa w Restauracji umili muzyka grana na żywo.


29.07.16 KUCHNIA HISZPAŃSKA

DANIA NA CIEPŁO:
Niedzielny rosół pyszny jak u babci, Sopa picante del País Vasco (zupa gulaszowa Basków), Polędwiczki z dorsza z cukinią, papryką i parmezanem w sosie cytrynowym, Paella z owocami morza, Kurczak po katalońsku (duszony z papryką i pomidorami), Bitki wołowe w ciemnym sosie, Potrawka z kurczaka z warzywami z rosołu, Pikantne kąski wołowe duszone z fasolą i pomidorami rodem z Pampeluny, Indyk w sosie paprykowym z chorizo, Patatas a la riojana, Ziemniaki zapiekane ze szpinakiem i białym serem, Warzywa grillowane, Nugetsy, Frytki.

PRZYSTAWKI ZIMNE I SAŁATKI:
Zimne Tapas: Sałatka andaluzyjska, Hiszpańska sałatka ryżowa z kurczakiem i krewetkami, Sałatka z pomidorów z serem kozim, Klopsiki z imbirem i kolędrą, Mus z kaczych wątróbek na chipsach z tortilii, Gucamole z awokado, Roladki z wołowiny z riccotą i dymką, Pomidorki nadziewane musem z tuńczyka, Kalmary nadziewane surimi i ryżem jaśminowym, Roladka drobiowa zapiekana w szynce serano, Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim, Tortilla z salsą i chorizio, Mięsa pieczyste, Marynaty warzywne.
DESERY: Ciasto czekoladowe z orzechami, Ciasto bananowe, Sernik z mango, Kruche babeczki z kremem waniliowym i mandarynkami z syropu, Babeczki z kremem budyniowym i świeżymi owocami, Mus malinowy z kremem z gorzkiej czekolady, Mus z melona i mango.

KONCERT ZESPOŁU SET TRIO. SET TRIO
to zawodowi muzycy, grający nie tylko na polskich scenach, ale także poza granicami kraju. Repertuar, jaki wykonywany jest przez grupę to soft-jazz oraz muzyka popularna, głównie anglojęzyczna. Skład zespołu: Eugeniusz Jasiński – w zespole pełni rolę pianisty i trębacza jednocześnie grając na basie klawiszowym. Stanisław Płoszaj – grając w zespole na bębnach również śpiewa. Jest byłym członkiem wielu grup muzycznych Trójmiasta m.in. zespołu Babsztyl. Jego staż estradowy to Festiwal Piosenki w Opolu, Piknik Country w Mrągowie i wiele innych. Tadeusz Hofman – założyciel, band-leader i wokalista zespołu, grający na gitarze. Duże doświadczenie muzyczne zawdzięcza wielu kontraktom w Szwajcarii, Niemczech, Finlandii oraz graniu na statkach pasażerskich.


05.08.16. KUCHNIA ŚLĄSKA i MAROKAŃSKA.

DANIA NA CIEPŁO:
Zupa z czerwonej soczewicy ze świeżą kolendrą i jogurtem, Śląski rosół z marchewką i domowym makaronem, Golonka w piwie, Pstrąg z orzechowo daktylowym risotto, Nóżki kurczaka w sosie migdałowym, Szynka pieczona po berberyjsku, Bistilla, Tadżin z indykiem, Rolady śląskie ze schabu nadziewane wędzonką, Karbinadle nadziewane serem, Pieczone kartofle w łupince, Kuskus z warzywami, Modro kapusta, Kasza gryczana z okrasą, warzywa gotowane na parze.

PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI:
Sałatka z pomarańczy i daktyli, Rostbef z sałatami , owczym serem i rukolą, Sałatka z pieczonej dyni z figami i orzechami w miodzie, Ozory wołowe w galarecie, Rolada z boczku z pieczarkami, Łosoś pieczony w pikantnej marynacie warzywnej i cieście filo, Śledzie po Śląsku z ziemniakami, Deska mięsiw pieczystych z chrzanem i marynatami warzywnymi, Dip marchewkowy z chrupiącym pieczywem, Rożki filo z wołowiną, Marokańskie bułeczki msemmens, Hummus z pieczoną papryką.

DESERY:
Kruche ciasteczka z migdałami i orzechami, Ciasto daktylowe, Pudding kukurydziany, Kopa śląska (owoce marynowane w wódce, z bita śmietaną), .Kompot z sezonowymi owocami, Makowiec, Kruche Ciasto ze śliwkami, Tarta gruszkowo- migdałowa, Sernik malinowy, Tarta cytrynowa z bezą, Ciasto chałwowe z pistacjami.

KONCERT ZESPOŁU ACOUSTIC TRAVEL
to trio w składzie: Magdalena Lasota wokal, Adam Skrzypczyk gitara, Jacek Zieliński gitara basowa. który tworzą muzycy znani z Trójmiejskiej sceny. Stylistyka zespołu nawiązuje do energetycznego i melodyjnego gatunku Pop z domieszką muzyki funky i latyno .Zespól charakteryzuje duża energia i lekkość wykonawcza utworów co potwierdził na wielu koncertach.


12.08.16. KUCHNIA WŁOSKO-POLSKA

DANIA NA CIEPŁO:
Polewka grzybowa z makaronem, Zupa z siekanego szpinaku, zaprawiona śmietaną podana z karczochami, Łosoś duszony z borowikami w śmietanie, Makaron z owocami morza, pikantnym sosem z pomidorów z oregano, Pieczeń wołowa szpikowana słoninką, Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, Szynka wieprzka marynowana w białym winie z rozmarynem, Piersi z kurczęcia w marynacie jogurtowo – bazyliowej, Wątróbka drobiowa marynowana w oliwie i ziołach pieczona z gruszką i bekonem, Indyk w sosie kaparowym, Warzywa Bony z wody (kalafior, brokuły, brukselka, marchewka), Kasza szlachecka z grzybami, Ziemniaki pieczone z serami pleśniowymi.

PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI:
Sałaty z szynką z Parmy i pleśniowymi serami, Sałatka caprese z mozzarellą i pomidorkami, Sałatka z makaronem tagliatelle, pieczonym łososiem, Roladki naleśnikowe faszerowane ziołową ricottą i łososiem, Roladka z kurczęcia z suszonymi pomidorami i mozzarellą otulona szynką dojrzewającą, Soczysta wołowina z rucolą, oliwkami, marynowanymi paprykami i patisonami, Wędzone i pieczone mięsiwa z kuchni szlacheckiej, Rolada z indyka z morelami i orzechami w płatkach papryki, Chrzan, Ćwikła, Marynaty warzywne, Kalmary faszerowane jaśminowym ryżem i owocami morza, Deska serów z orzechami.

DESERY:
Ciasto piernikowe przekładane konfiturą śliwkową, Pierniczki miodowe, Ciasto drożdżowe z owocami, Jabłecznik z malinami i cynamonem, ciasto makowe, rogaliki maślane z marmoladą.

KONCERT ZESPOŁU CHRIS & ELVIS
– 100% na żywo, super coverowy duet gitarowo-wokalny specjalizujący się w wykonaniach anglojęzycznych standardów muzyki rock’n’rollowej minionego czterdziestolecia. Tworzą go śpiewający i grający na gitarze akustycznej Paweł Giza oraz uzupełniający wszystko na gitarze elektrycznej Krzysztof Wlazło (IMTM, Mississippi Blues, Kabaret Kabel) . W ich repertuarze można usłyszeć utwory takich wykonawców jak: E. Presley, Ch. Berry, CCR, B. Adams, B. Idol, INXS, Guns’n’Roses, L. Kravitz, Nirvana, R. Williams czy Ch. Isaak. Dodatkowym atutem duetu jest z pewnością ciekawa interpretacja i ekspresja wykonania utworów oraz niebanalny głos Pawła (talent vocalny na skalę europejską). To bez wątpienia jedna z najciekawszych obecnie na naszym rodzimym rynku w tej kategorii propozycja muzyczna dla tych, którzy lubią zabawę przy czymś co już kiedyś słyszeli. Jest to propozycja dla tych, którzy chcą usłyszeć znane utwory w nowej odsłonie, pełnej energii, pasji i wrażliwości.


19.08.16. KUCHNIA KLASZTORNA I ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Dania na ciepło:
Krem z brokuł , Żurek pokutny, paella z owocami morza i oregano, Dorsz w sosie pomidorowym, Marynowana pierś kurczaka w jogurcie na sosie czosnkowym z czarnymi oliwkami, Wątróbka drobiowa w czerwonym winie z siekanym jajkiem, Szynka wieprzowa z chrzanem i kminkiem, Polędwiczka wieprzowa duszona w białym winie z koprem włoskim i selerze naciowym, Grillowana wołowina zapiekana z papryką i fetą, Żeberka pieczone w miodzie pitnym, gołąbki plebana, Grillowane warzywa w oliwie ziołowej, Kalafior w sosie pomidorowym, Kasza jaglana z warzywami, Ziemniaki opiekane.

Przekąski i sałatki:
Owoce morza duszone w pikantnych pomidorach, Maćkowe śledzie, Terrina z białych ryb w grillowanej cukinii, Pieczony łosoś z musem z pomidorów suszonych, Roladka z indyka nadziewana wątróbkami i suszonymi śliwkami, Szynka wieprzowa pieczona z białym winie z rozmarynem, Ozory w galarecie, Tłusty garniec, Sałatka z pieczonych ziemniaków i ośmiorniczek z zielonymi szparagami, Sałatka z brukselki i buraków z wiejskim boczkiem.
Desery:
Tarta cytrynowa, Ciasto serowe, Placek z owocami, Drożdżówka z kruszonką, Owoce filetowane, Musy koktajlowe.




Źródło: Osowa 24 - Portal Mieszkańców > Osowa > Gdańsk > Trójmiasto
( http://www.osowa24.pl/news.php?extend.4187 )