WiadomośćPiątkowe bufety w Malinowym Ogrodzie
(Kategoria: Gdańsk Osowa - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
środa 22 czerwca 2016 - 00:18:00


Piątkowe bufety
w Malinowym Ogrodzie


W restauracji Malinowy Ogród, również w czerwcu będzie się działo. Co tydzień w ramach piątkowego bufetu serwujemy dania kuchni światowej w formie stołu szwedzkiego. Zawsze są przynajmniej dwie zupy, szereg dań na ciepło, przekąski, sałatki, ciasta własnego wypieku oraz różnego rodzaju desery. Ponadto w każdy piątek pobyt Państwa w Restauracji umili muzyka grana na żywo.



24.06.2016. „KUCHNIA POLSKA NA WESOŁO I Z PRZYMRUŻENIEM OKA”

DANIA NA CIEPŁO: Pieczarka co w kremie borowika chce zastąpić, Barszcz ukraiński z botwinki gotowany, Miętus w sosie miętowo - bazyliowym, Dorsz na dobrej kaszance podany, Rissotto, Paella, Pilaw? – ryż tu i tam.

Weźmiemy go tylko odrobinkę z kurczakiem podamy, Pierogi z mięsem dla Państwa usmażymy, Kotlet de volaille - francusko brzmiący kotlet lwowski masłem ociekający, Kaczka Pekinka? No tak teraz wszystko Made in China, Makaron włoski? Ten to faktycznie z Chin pochodzi, Marco Polo temu dowodzi, my go z polskim boczkiem podamy i carbonarą szumnie nazwiemy, Coś z polskiego podwórka, świnia nie koniecznie złotnicka w kminku pieczona i w sosie z tegoż pieczenia podana.

Bigos staro-polski, ale z młodej kapusty warzony, Fasolka szparagowa to jednak nie szparagi, Włoszczyzna pieczona czyli warzywa, które podarowała nam Bona, Kartofle, ziemniaki, pyry, patatas, – jakby nie zwał pieczone z ziołami bardzo smakują.

PRZEKĄSKI ZIMNE I SAŁATKI: Kaczka w pomarańczach czyli sałatka cienko krojoną piersią kaczki
z cytrusami, Kartofel salat w tym czasie ze szparagami przygotowana, Sałatka grecka, a to Zorba się uśmiał, Śledź po japońsku, którego żaden samuraj nigdy nie widział, Któż by pomyślał, pasztet (pate) jest francuski?

Sałatka jarzynowa. Jarzyny te z Włoch przywędrowały, a więc można by rzec włoska sałatka po polsku podana, Kiełbasy pieczone i wędzone z za Odry, a nie z znad Wisły pochodzą? My je w różnych tartach podamy, aby z lekka Francją zapachniało, Mięsa pieczyste i wędzone na pachnącym sianie i białym płótnie podane, Bliny z pastą z wędzonego pstrąga z kawiorem który jesiotra nie zaznał, Sos tatarski? Mongoł by się zdziwił.

Befsztyk tatarski polędwicy z pewnością nie widział, ale nasz pod końskim siodłem też nie leżakował, Marynaty warzywne, Pieczywo, Masełka smakowe, Tłusty garniec, a w zasadzie jego zawartość jak to na smalec ze szperkami przystało.
DESERY: Sernik wiedeński, Japoniec, Jabłecznik z dynią, Ciasto węgierkowe, na nie węgierskie, Tort węgierski jak wiadomo wiśniami smakuje, Gotowane babki w czekoladzie, polewie cytrynowej, w orzechach, Sernik z ziemniakami czy ziemniaki z twarogiem? Mus z gorzkiej czekolady z pomarańczowym karmelem, Owoce filetowane.

Live cooking: kuchnia włoska? costelette alla milanese – kotlety schabowe w tradycyjnej panierce na klarowanym maśle smażymy.

KONCERT ZESPOŁU SET TRIO To zawodowi muzycy, grający nie tylko na polskich scenach, ale także poza granicami kraju. Repertuar, jaki wykonywany jest przez grupę to soft-jazz oraz muzyka popularna, głównie anglojęzyczna. Skład zespołu: Eugeniusz Jasiński – w zespole pełni rolę pianisty i trębacza jednocześnie grając na basie klawiszowym. Stanisław Płoszaj – grając w zespole na bębnach również śpiewa.

Jest byłym członkiem wielu grup muzycznych Trójmiasta m.in. zespołu Babsztyl. Jego staż estradowy to Festiwal Piosenki w Opolu, Piknik Country w Mrągowie i wiele innych. Tadeusz Hofman – założyciel, band-leader i wokalista zespołu, grający na gitarze. Duże doświadczenie muzyczne zawdzięcza wielu kontraktom w Szwajcarii, Niemczech, Finlandii oraz graniu na statkach pasażerskich.





Źródło: Osowa 24 - Portal Mieszkańców > Osowa > Gdańsk > Trójmiasto
( http://www.osowa24.pl/news.php?extend.4161 )